Kapor plnený na spôsob hilton
1 kg kapra, 1 lyžičku soli, mleté čierne korenie, 3 lyžice masla, 60 g konzervovanej fazuľky, 200 g mrkvy, 50 g póru, zelerovú vňať, 2 cibule, 2 dl šumivého vína, 1,5 dl sladkej smotany, citrónovú kôru.
Nevypitvaný, očistený kapor sa rozreže pozdĺž chrbta od hlavy po chvost, vyberie sa chrbtová kosť a cez tento otvor sa vypitve. Potom sa nožom vyrežú žiabre, umyje a nechá odkvapkať. Na polovičnom množstve masla sa opraží do polomäkka nadrobno nakrájaná, očistená mrkva, pór, zelerová vňať a polovičné množstvo cibule, osolí a okorení. Pred koncom dusenia sa pridá nadrobno nakrájaná fazuľka. Pripravený kapor sa zvnútra mierne osolí, naplní zeleninou, zašije, osolí z vonkajšej strany a posype sa zvyškom cibule.
Plnený kapor sa vloží na pekáč vymastený zvyškom masla, podleje šumivým vínom a vloží do rozohriatej rúry piecť (asi 30 minút). Upečený kapor sa opatrne vyberie, preloží na misu a udržiava v teple. Šťava sa povarí (čiastočne odparí), pridá sa rozmiešaná smotana, dochutí sa strúhanou citrónovou kôrou, podľa potreby ešte soľou, a osobitne sa podáva v omáčniku. Plnený kapor sa pripravuje vcelku pre väčšiu spoločnosť. Podľa počtu osôb sa určí aj veľkosť kapra. Vhodné prílohy: varené zemiaky, jemnejšie druhy zeleninových šalátov, na porciu rez citróna.
Vhodné prílohy: varené zemiaky, jemnejšie druhy zeleninových šalátov, na porciu rez citróna.
Kapor s mandľami
400 g kapra, 320 g oleja, 120 g masla, 160 g mandlí, citrónová šťava, soľ
Očisteného, rozpolteného a z kože stiahnutého kapra narežte na porcie, osoľte a nechajte chvíľu postáť, aby soľ vnikla do mäsa. Potom ho na oleji opečte do ružova. Po opečení olej zalejte, pridajte maslo a opečeného kapra chvíľu v masle opekajte.
Hotové porcie kapra podávajte tak, že na tanier dajte kapra, posypte obielenými, posekanými a opraženými mandľami, pokvapkajte citrónovou šťavou a polejete maslom z výpeku. Ako prílohu podávajte zemiakový šalát s majonézou
Na aký spôsob lovu sa vám chytá najlepšie